Íme egy újabb, Mártonffy Melinda által ajánlott lenyűgöző budapesti cour d’honneurös bérház.

A budapesti építészet speciális épülettípusát, a cour d’honneurös bérházakat ismertető hiánypótló könyvsorozat, az ARTEM/BOOKS kiadó gondozásában megjelent Franciaudvaros bérházak Budapesten I. és II. kötet egy-egy épülete 2022-ben az OCTOGON online-ra költözik – minden hónapban egy, a szerző, Mártonffy Melinda által kiemelt előudvaros házat mutatunk be a két könyvből. Ezúttal az VI. kerületi Székely Mihály utca 10. szám alatt található bérházat.

„Málnai Béla és Haász Gyula azok közé az újító építészek közé tartozik, akik számos utca felé megnyitott udvaros beépítésmóddal kísérleteztek, túl azon, hogy a modern építészet úttörőinek is számítottak. Egyik ilyen előudvaros épületük a premodern stílusú VI. kerületi Székely Mihály utca 10. szám alatti bérház, ahol néhány, a cour d'honneurös lakóházaikon vissza-visszatérő elem is megtalálható, mint például a több emeletet átfogó zárterkély” – mondta el Melinda.


Az épület története Mártonffy Melinda kutatása és megfogalmazása alapján:  

Málnai Béla és Haász Gyula az 1910-es évek elején több megbízásuknál is kísérleteztek a franciaudvaros beépítéssel. A szűk telekre épülő Székely Mihály utcai Wagner-ház friss szellemiségével és klasszicizáló premodern stílusával az építészpáros egyik legjobban sikerült épülete.

A jóval kisebb léptékű lakóház az egy évvel korábbi VI., Eötvös utca 29. szám alatti bérház párdarabjának is tekinthető (lásd bővebben: I. kötet, 220–227.); számos hasonlóság van a két épület között. Ilyenek például a nyerstégla homlokzat, az üvegszerkezetű zárterkélyek, az íves záródású nyílások vagy a négyzetrács osztású ablakok alkalmazása.

A függőleges hangsúlyú homlokzat hármas tagolású: alul az üzletportálok szintje mind formailag, mind anyagában élesen elkülönül az első emelettől kezdődő lakószintektől. Az udvar mélyén a három szintet összefogó faszerkezetű sarok zárterkélyek, kvázi télikertek vezetik a szemet fölfelé, egészen a padlás szintjén kialakított műteremlakásig, melynek horizontálisan sorakozó ablaksora zárja le a homlokzatot.
 


A földszint klasszicizáló díszítő elemeivel is eltér az épület többi részétől: az üzletek nagy üvegfelületeit elválasztó pilaszterek kváderköveket imitáló díszítést és jón oszlopfejezetű lezárást kaptak, amely fölött erőteljes tagolású osztópárkány és kőburkolatú sáv húzódik. Az előudvar visszahúzódásában, a kőlap burkolatú mellvéd mögött az első emeleti lakásokhoz tartozó, nagy méretű teraszok húzódnak.

A törekvés a korszerű architektúrára Málnaiéknál a modern, letisztult formák mellett a korszak legmodernebb szerkezeti lehetőségeinek kutatásával is járt. A tervezőpáros itthon az elsők között kereste az új szükségletekből fakadó építészeti megoldásokat, így például a vasbeton szerkezet alkalmazásának módozatait. Málnai korábban a saját szerkesztésében 1908 és 1911 között megjelenő A Ház című művészeti folyóirat hasábjain is foglalkozott a kérdéssel, amikor például Medgyaszay István vasbeton kísérleteit közölte. 

 

VI. kerületi Székely Mihály utca 10.
Építtető:
Wagner József
Építészek: Málnai Béla és Haász Gyula
Épült: 1911–1912


Az ARTEM/BOOKS kiadó gondozásában megjelent Franciaudvaros bérházak Budapesten I. és II. kötetekről készült korábbi cikkeinket ITT és ITT olvashatjátok.

 

ARTEM/BOOKS | Web | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Díjat kapott a Franciaudvaros bérházak Budapesten című kötet

Díjat kapott a Franciaudvaros bérházak Budapesten című kötet

 A szerző, Mártonffy Melinda pedig máris a folytatásra készül.

Franciaudvaros bérházak Budapesten

Franciaudvaros bérházak Budapesten

Mártonffy Melinda könyve az ARTEM/BOOKS kiadásában

Best of Octogon 2021 | Kovács Csaba

Best of Octogon 2021 | Kovács Csaba

Az év végéhez közeledve Martinkó József, az Octogon magazin főszerkesztője kiemelt 10 meghatározó építészeti projektet a 2021-ben megjelent lapszámokból. Ezúttal íme a Kovács Csaba által tervezett zánkai üdülőház, amelyet korábbi cikkünk újraközlésével idézünk fel.

Hirdetés