Hirdetés

Fénylő kereszt

A Kanári-szigeteken, Tenerifén lévő Szent Megváltó Templom tizenöt év után épülhetett meg.

A Menis Arquitectos stúdiót 2004-ben alapította Tenerifén Fernando Menis építészprofesszor. Az építésziroda jellegzetes, a Kanári-szigetek vulkanikus csoportja és óceánszabdalta partjának képe ihlette munkáival Lengyelországtól Tajvanig a világ számos pontján, de főleg Spanyolországban találkozhatunk. Az óceán hullámverése alakította sziklaként bukkan fel a Las Chumberas negyedben a Szent Megváltó Templom monolit tömbje is.

 

 

A negyed fejlesztésének következő állomásaként tekinthetünk a most átadott munkára, ami a templomot, egy már 13 éve működő közösségi házat és egy parkosított teret foglal magában. Fernando Menis elképzelése szerint a projekt a zavaros városrész friss identitását hivatott megalapozni.

 

 

Az épületegyüttes négy hatalmas, szaggatott ritmusban álló kőtömböt formáz. Ezek közül kettő a kultúrháznak ad otthont, a másik kettő pedig maga a Szent Megváltó Templom, ami az anyagi források szűkében hosszú idő – 15 év – alatt, fokozatosan épült fel. Az építésnél a beton mellett, az akusztikai tulajdonságok javítása céljából, beton és helyi vulkáni kőzet (picón) keverékét is használták. A vastag, masszív falak a beton hőtehetetlenségéből adódóan kiváló hőszigetelésűek.

 

 

A nyersszürke, ferdén álló sziklacsoport képe hatásosan ellenpontozza a környező városrész hatemeletes, tarka lakóépületeit. A masszív blokkokat a természetes fénynek és friss levegőnek utat engedő, fém és üveg határolta keskeny hasadékok választják el egymástól. A kivágások formáját a Nap járásának megfelelően, előre átgondoltan alakították ki. Ezzel a megfontolással egész napon át optimális fényviszonyokat hoztak létre a térben.

 

 

Amint a Nap felkel, sugarai a kereszt formán át jutnak be az épületbe, ahol szimbolikus barlangot formálva töltik meg szakrális fénnyel az oltár mögötti teret. Napközben a felülvilágítón keresztül kerül megvilágításra az oltár, itt délben szentáldozás, vagy bérmálás zajlik. Az esti órákban pedig a fénynyaláb a gyóntatószékre esik.

 

 

Az izgalmas, letisztult, minimalista templom látványa valóban behozta a város mélyébe az óceánpart természetességét, míg belső hangulata tökéletes környezetet teremt a hívők tisztító, pihentető szellemi elmélyüléséhez.

 

 

Menis Arquitectos | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: designboom

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fénylő kereszt

Fénylő kereszt

A Kanári-szigeteken, Tenerifén lévő Szent Megváltó Templom tizenöt év után épülhetett meg.

Egy macchiato Csontváryval?

Egy macchiato Csontváryval?

Limitált kiadású Mizo Art Coffee kollekció érkezett a Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria együttműködésével. 

Felhőkarcolót állított Budapest szívébe egy algoritmus

Felhőkarcolót állított Budapest szívébe egy algoritmus

Másodpercek alatt végtelen számú teljesen különböző változatot hoz létre az ANTitecture algoritmusa. 

Hirdetés