Összesen hét egyházi épület, hatmilliárd forintból.

Több mint 6,1 milliárd forintos kormányzati támogatással újulhat meg hét, a római katolikus egyház tulajdonában lévő, történelmileg és építészetileg is jelentős értéket képviselő épület Kőszegen. A támogatásból folytatódik a Jézus Szíve templom felújítása, megújulhat a Szent Vér kápolna, az egykori kőszegi szegényház épülete, a Szent Jakab templom, a Szent Imre templom, a Kálvária templom és a Verbita rendház.

Túl azon, hogy a beruházások az egyházi életet, a kereszténységet segítik, a város fejlődését is szolgálják, és nem utolsó sorban munkát adnak mindazoknak a tervezőknek és mesterembereknek, akik rész vesznek az építésben – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Soltész Miklós.

A Jézus Szíve plébániatemplom - Fotó: MTI / Varga György

„A templomok, az egyház tulajdonában és kezelésében lévő sokszor több száz éves épületek olyan turisztikai célpontok is, amelyeket az emberek vallási meggyőződésüktől függetlenül is szívesen keresnek fel, néznek meg egy-egy településen – folytatta az államtitkár. – Napjainkban ugyan a koronavírus-járvány miatt ugyan a világon szinte mindenütt leállt a turizmus, de készülni kell a vírus utáni időkre, a beruházások pedig segítik a gazdaságot, az építőipart, a vállalkozásokat és elősegítik a munkaerő helyben maradását is.”

Székely János, szombathelyi megyés püspök arra hívta fel a figyelmet, hogy szinte az utolsó pillanatban történik a kőszegi Jézus Szíve templom megmentése, hiszen

az épület beázó teteje miatt a festett vakolat is erősen rongálódott és a templom teteje is dőlni kezdett, ezért sürgős beavatkozásra van szükség.

Szólt arról is, hogy az 1400 körül gótikus stílusban épül Szent Jakab templom és a mellette álló 1618-ban reneszánsz stílusban épült Szent Imre templom is nagy kincsei a városnak, ezek szintén felújításra szorulnak, csakúgy mint a temetőben lévő Kálvária kápolna.

Az egykori szegényház épületéről a püspök azt mondta: rászoruló családok számára átmeneti otthont szeretnének működtetni benne.

A Verbita rendházról Székely János azt emelte ki, hogy jelenleg is lelkigyakorlatos házként működik és a Kőszegre érkező turistáknak is szállást kínál.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Óda a Kabinhoz

Óda a Kabinhoz

Házikó az Alpokalján

Best of Octogon 2021 | Mohás Kabin

Best of Octogon 2021 | Mohás Kabin

Visszatekintve az elmúlt évre Martinkó József, az Octogon magazin főszerkesztője kiemelt 10 meghatározó építészeti projektet a 2021-ben megjelent lapszámokból. Közülük most a Béres Attila által tervezett Mohás kabint mutatjuk be korábbi cikkünk újraközlésével.

Mohás kabin

Mohás kabin

Kis lak az Alpokalján.

Hirdetés