Hirdetés

Energiahatékony úszó-lakóközösség Amszterdamban

Jelentős ipari múlttal rendelkező terület újul meg az úszóházaknak köszönhetően.

Hirdetés

Európa leginkább fenntartható úszó-lakóközössége jön létre Amszterdamban. A terület eddigi 46 épületének egyikét az i29 architects tervezte, szem előtt tartva egy úszóépületbe költöző lakók minden igényét. 

A projekt fejlesztésére komplex terv készült a CPO Schoonschip megbízásából, így immár százan költözhettek a vízre, újjáélesztve a környéket. A terület jelentős ipari múlttal rendelkezik, mára azonban Amszterdam egyik leggyorsabban fejlődő, multifunkcionális városrészévé vált. Ennek része az úszóház-projekt is.

Az úszó lakóövezet a városi ökoszisztéma egy új elemét képezi, teret engedve a természetes biológiai sokféleség, a megújulóenergia-használat és a hulladékminimalizálás számára. A projekt a körforgásos építészet elvét követi.

A 46 épületet és a partot intelligens móló köti össze, mely közösségi helyszínként is funkcionál, lehetőséget biztosíva a találkozásra, minőségi idő eltöltésére, de az épületek víz és energiaellátásában is szerepe van.

A vízi telkeken belül minden lakónak, tulajdonosnak lehetősége nyílik egyedi design alapján megépíteni ingatlanját. Minden lakó megválaszthatja az általa preferált építészeti irányt. Az i29 architects megbízója olyan otthonra vágyott, mely a telek alapterületén belül a maximális térkihasználásra törekszik. A tervezés során az építésziroda egyben kezelte az építészetet és a belsőépítészetet, hogy formájában és funkciójában is tökéletes egységet hozhasson létre, szem előtt tartva a megbízói igényt is.

Egy nyitott, világos épület jött létre tágas, egybenyíló terekkel, kapcsolatot teremtve a bel- és kültér között. 

A szándék a tetőn is megjelenik egy terasz kialakítása által, mely közvetlen kilátást biztosít a kikötőre.

Az i29 architects munkája eredményeként egy olyan projekt valósult meg, mely szűkös költségvetés mellett is egységes architektúrával rendelkező, karakteres épületet hozott létre. 
 

Forrás: sajtóanyag
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Terrán tetőcserepek időtállóságának titka

A Terrán tetőcserepek időtállóságának titka

A beton mint tetőcserép-alapanyag kiváló választás, amelyet már több évezreddel ezelőtt is nélkülözhetetlen elemként tartottak számon az építőiparban.

Átépül a soproni Csik Ferenc Uszoda

Átépül a soproni Csik Ferenc Uszoda

Sokáig kérdés volt, hogy mi lesz a sorsa, végül áprilisban indult el a kivitelezés.

Városi autó újrahasznosított műanyagból

Városi autó újrahasznosított műanyagból

A Birò O2 olyan, mint egy tiszta oxigén buborék, amely csendben mozog városainkban.

Hirdetés