Hirdetés

Átadták a Humboldt Forumot

Megnyílt a német állam legjelentősebb kulturális beruházása, a berlini Humboldt Forum. A múzeumok szigetén, azaz a Museumsinselen létrehozott kiállítási és kulturális központ létrejöttével olyan múzeumi negyed alakult ki a német fővárosban, ahol a világ valamennyi népének kultúrájával, illetve a történelem minden korszakával megismerkedhet a művelődésre éhes közönség. Mindez annak köszönhető, hogy míg a Museumsinselen eddig működő intézmények gyűjteményezési köre Európára és a Földközi-tenger térségére korlátozódott, addig a Humboldt Forum a világ egyéb területeiről származó anyagokra fókuszál– olvasható a Prae.hu cikkében. 

A gyűjteményezési kör sajátosságára Monika Grütters kulturális államminiszter úgy reagált az intézmény megnyitóján az Art is business szerint, hogy

a Humboldt Forum célja, hogy  „viszonyítási alap és példakép legyen egész Németország számára, hogy hogyan kezeljék a kulturális javakat a gyarmati kontextusban”.

Így tehát várhatóan szembe fognak nézni a gyarmatosító múlttal.

A megnyitó több szempontból is rendhagyó módon zajlott. Egyrészt a megszokottól eltérően a politikusok beszédei helyett az intézmény különböző részlegeinek, osztályainak különlegességeit, látványosságait ismerhették meg az érdeklődők, ízelítőt kapva a Humboldt Forum gyűjteményéből. Másrészt a pandémiás helyzetre tekintettel közönség nélkül nyílt meg a kiállítási és kulturális központ. Az eseményt a múzeum honlapján lehetett követni, illetve vissza is nézhető a tartalmas megnyitóesemény. 

Az épület helyén korábban a Köztársasági Palota állt, melyet hosszas viták után 2008-ra lebontottak. Előtte több mint 550 évig a Berlini Városi Kastély, azaz a Berliner Stadtschloss kapott helyet a Spree folyó szigetének déli részén.

A Humboldt Forum létrehozásáról a szövetségi parlament, a Bundestag döntött, úgy látták ugyanis, hogy újjá kell építeni a kastélyt, de nem az eredeti állapotot helyreállítva, hanem egy új intézményt létrehozva. Az épület három oldala megörökölte a barokk homlokzatot, belseje azonban csak szerkezetében és a belső udvarok egy részében idézi az uralkodói székhelyt. 

A 2008-ban kiírt tervpályázatot Franco Stella olasz építész nyerte el. Munkája a német sajtóban közölt kritikák szerint megosztja a hozzáértőket.

Az épület modern homlokzatát az egyik szakíró például gigantikus szellőzőrácsként jellemezte.

Visszatérő kifogás, hogy Franco Stella elképzelései 2008-ban még korszerűek lehettek, de időközben elavult, közhelyes építészeti megoldásoknak számítanak. Egyes vélemények szerint a Humbolt Forum belülről egy átlagos irodaházra, legjobb esetben egy biztosítótársaság reprezentatívnak szánt székhelyére emlékeztet – zárja cikkét a Prae.hu.

Forrás: Prae.hu, Art is business
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Lehangoló látványt nyújt a megritkított nézőtér

Lehangoló látványt nyújt a megritkított nézőtér

Készül a következő évadra a Berlin Ensemble.

Világszerte egyre több utcát adnak át a biciklistáknak és a gyalogosoknak

Világszerte egyre több utcát adnak át a biciklistáknak és a gyalogosoknak

Sok város régóta szerette volna megtenni, a járvány felgyorsította mindezt.

Elkezdődött az új berlini modern művészeti múzeum építése

Elkezdődött az új berlini modern művészeti múzeum építése

Új múzeumot kezdtek építeni Berlinben a modern képzőművészet számára.

Hirdetés