Bemutatták, hol tart a Fővárosi Állat- és Növénykert fejlesztése.

Lendületesen halad a Fővárosi Állat- és Növénykert fejlesztése. A májusban megnyílt Holnemvolt Vár péntektől újabb látnivalóval, a Cápasulival gazdagodik. Közben a leendő Pannon Park, és annak központi építménye, az úgynevezett Biodóm kivitelezése is zajlik: hamarosan elkészül az a vázszerkezet, amely a majdani fedett park fölé boruló fényáteresztő teflon membránt fogja hordozni.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben a most elkészült Cápasuli megnyitója alkalmából az egykori Vidámpark területén épülő Pannon Park Biodómot is megtekintették a résztvevők. A sajtónyilvános eseményen részt vett Tarlós István, Budapest főpolgármestere, Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Dr. Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter is. A Paulinyi-Reith & Partnerst Dr. Paulinyi Gergely elnök-vezérigazgató, Dr. Reith András fenntarthatóságért felelős igazgató, Bősze Szilvia üzletfejlesztési igazgató, Vámossy István projektvezető, valamint Burián Gergő design igazgató képviselték.

A Cápasuli az Állatkert májusban megnyílt új játszóparkja, a Holnemvolt Vár legújabb látványossága, amelyet a nagyközönség most péntektől vehet birtokba. Az izgalmas bemutatóhely egy olyan világba enged bepillantást, amely a legtöbb állatkertben – már ahol egyáltalán foglalkoznak cápákkal, cápaneveléssel – rendszerint a közönség szeme elől elrejtve, a kulisszák mögött található. Az új Cápasuliban azonban az ifjú cápák a nagyközönség szeme láttára fognak felnőni, sőt, a látogatók azt is láthatják, hogyan foglalkoznak velük a gondozók, hogyan tanítják meg őket arra, hogy az akváriumi medencék többi lakójával együtt éljenek, illetve, hogy együttműködjenek az állatkerti munkatársakkal például vizsgálat, kezelés esetén. A Cápasuliból kikerült „nebulók” később a leendő Pannon Park Pannon-tengeri akváriumának óriási cápamedencéjébe kerülnek. A Cápasuli három medencéjében összesen csaknem egymillió liter tengervíz hullámzik, a medencék közül a legnagyobb – a benne lévő vízmennyiség alapján – a második legnagyobb tengervizes medence az országban, kevéssel lemaradva az elsőtől. A majdani Pannon Park óriási cápamedencéje, ahová a Cápasuliból kikerült állatokat szánják, még sokkal hatalmasabb lesz. A Cápasuliban nemcsak az állatok, illetve a velük foglalkozó, őket nevelő állatkerti munkatársak részei a bemutatónak, hanem a háttér, a tengervíz előállításáért és megfelelő minőségéért felelős vízgépészet is. Ennek jegyében még a nézőteret is a „steampunk” stílusra emlékeztető módon dekorálták, mintha a látogató Nemo kapitány hajóján járna éppen.

A Cápasuli megtekintése után, ahol Prof. Dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója kalauzolta a jelen lévőket, a Paulinyi-Reith & Partners által tervezett Biodóm építkezésén folytatódott a program. Scheer Sándor, az épületet kivitelező Market Építő Zrt. vezérigazgatója vezette körbe a vendégeket az építési területen. A kivitelezés jelenleg látványos szakasznál tart, hiszen már csaknem elkészült az az acél tetőszerkezet, amely a Biodóm fedett parkja fölé boruló fényáteresztő membránt fogja tartani. A tetőszerkezet négy kupolájából három már áll, és a negyedik szerelése is a végéhez közeledik. Közben az egyik kupolában már elkezdték a fényáteresztő héjazatot is felszerelni. Ez ETFE fóliából készül: a szerkezet mind a 964 mezőjéhez egy-egy háromrétegű, nyomás alatt tartott fóliapárna tartozik majd.

Az International Property Awardson Európa legjobb szabadidős épületének ítélt Pannon Park Biodóm a Kárpát-medence ősi élővilágát fogja feleleveníteni a Paulinyi-Reith & Partners által alkalmazott innovatív, fenntartható építészeti eszközök és korszerű technológiai megoldások segítségével.

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elkészült a Cápasuli, épül a Pannon Park

Elkészült a Cápasuli, épül a Pannon Park

Bemutatták, hol tart a Fővárosi Állat- és Növénykert fejlesztése.

Európa csúcsán a Biodóm!

Európa csúcsán a Biodóm!

Európa legjobb szabadidős épülete a Paulinyi-Reith & Partners tervezte Pannon Park Biodóm. 

TOP TRIÓ | monostudio

TOP TRIÓ | monostudio

TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

Hirdetés