Az alátéthéjazat nélkülözhetetlen szerepet tölt be a tető életében.

Ma már elengedhetetlen a tetőfólia használata, legyen szó bármilyen tetőről. A tetőfóliák növelik a héjazat csapadékbiztosságát és megóvják a szerkezetet, a hőszigetelést, többek között a por és a porhó káros hatásaitól is. A kérdés tehát nem az, hogy alkalmazzunk-e tetőfóliát, hanem sokkal inkább az, hogy milyen típust használjunk. A Terrán, a MediFol tetőfóliák széles választékával is segít, hogy a tetőszerkezet hosszú évtizedekig kiválóan funkcionáljon.


Minőségi alátétfóliára feltétlenül szükség van

A ház fedelét nem néhány évre, hanem évtizedekre tervezzük. A tetővel szemben támasztott követelmények miatt – nagyon kevés számú kivételtől eltekintve – kötelező alátétfóliát alkalmazni a cserépfedések alatt. Mivel ezek másodlagos vízelvezető rétegként működnek, így beépítésükkel a szükséges mértékig fokozható a vízzáróság, ezzel megnövelve a cserepek alatt elhelyezkedő építőanyagok élettartamát.

Időtállóság szempontjából azonban nem mindegy, hogy milyen tetőfóliát választunk. Az alátéthéjazatoknak számos követelménynek kell megfelelniük: mindenekelőtt W1 fokozatú vízzáró tulajdonsággal kell rendelkezniük, valamint a fellépő erőhatások hosszantartó elviselése miatt, kiemelten fontos a megfelelő szilárdság is. Magasfokú hőállóságukkal, páratechnikai tulajdonságukkal kiválóan kell alkalmazkodniuk az időjárási követelményekhez. Egy jól megválasztott tetőfólia ugyanis hozzájárul nemcsak a komfortos lakóérzethez, hanem a tetőszerkezeti elemek védelméhez is. Mivel a tetőfólia a rétegrend közepén helyezkedik el, annak javítása, cseréje – ha nem jól választottunk – csak rendkívül magas plusz költségekkel valósítható meg, optimális esetben azonban a tetőszerkezet hosszú évtizedekig betölti szerepét.
 


Terrán MediFol: bőséges kínálat

A MediFol széles választékának köszönhetően a terméktípusok között megtalálható mind az alacsony hajlásszögű tetők, mind a beépített tetőterek vízzárásához leginkább alkalmas alátéthéjazat is.

A MediFol Top 270 elsősorban alacsony hajlásszögű tetők esetén ajánlott. Közvetlenül deszkázatra vagy hőszigetelésre fektethető, háromrétegű páraáteresztő tetőfólia. A MediFol Extreme alacsony hajlásszögű héjazatok alatt (α ≥ 10°), vízhatlan alátétszigetelésként beépíthető termék.
 

Medifol Extreme

A MediFol 140 és a MediFol Wind Plus típusok esetében páraáteresztő képességük miatt nem kell tartani a fólia alsó felületén a páralecsapódástól. Mindkét típus elsősorban beépített tetőtereknél ajánlott, használatukkal elég csak a fedés és az alátéthéjazat közötti légrést kialakítani. Az előírt hajlásszög alatt is alkalmazhatók (α ≥ αk-6°).

Szintén elsősorban beépített tetőtereknél ajánlott a MediFol SD háromrétegű alátétfedés. Páraáteresztő képességének köszönhetően kiküszöbölhető a fólia alsó felületén a páralecsapódás, használatával elég csak a fedés és az alátéthéjazat közötti légrést kialakítani.

A MediFol FORTE tetőfólia egyszeresen vagy kétszeresen átszellőztetett tetőkhöz, beépített tetőtereknél, közvetlenül deszkázatra vagy hőszigetelésre fektethető. Nagy szakítószilárdságú, két öntapadó ragasztósávval ellátott lemez.

A MediFol Silver monolitikus poliuretán membránt tartalmazó, két öntapadó ragasztósávval ellátott, háromrétegű vízzáró páraáteresztő tetőfólia. Magas hőterhelésnek is ellenáll (+100°C), csakúgy, ahogy a MediFol Generon Longlife és MediFol Generon Longlife Plus, amelyek HDPE membránt tartalmazó többrétegű páraáteresztő, vízzáró tetőfóliák. Kitűnő hőállósága miatt, a gyártó Terrán Generon napelemes tetőcserepe alá is kitűnő választás,  ráadásul a termékre járó 25 év garancia sem elhanyagolható szempont.
 

MediFol Generon Longlife

A Terrán MediFol temékei minőségi és időtálló eredményt biztosítanak a tetőszerkezetnek.

A Terrán TetőKalkulátor segítségével – a tetőforma, tetőhajlásszög megadásával – a tervezett tetőre nagyságrendi árajánlatot készíthetünk, melyben természetesen a minimálisan szükséges tetőfólia költsége is megjelenik.

 

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. | Web | Facebook | Instagram | YouTube

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A tetőcserép és a térkő találkozása (X)

A tetőcserép és a térkő találkozása (X)

Együttműködésre lépett a Terrán és az SW Térkő

Hirdetés