Könyvtár és Kultúrközpont az Adjaye Associates irodától.

A Martin Luther King Jr. Park északnyugati sarkában felépült új kulturális központ a park névadójának szellemiségét testesíti meg, célja a helyi közösség megerősítése és építése. A park revitalizálásának részeként az új központ építészete összhangban áll a helyszín egyedi trópusi ökológiájával.

 

 

Az együttes három pavilonból álló mikro-falut képez, az épületek mindegyike különböző léptékű és funkciójú, de közös formanyelven beszél. A telep egy kétszintes könyvtárból, egy tetőterasszal rendelkező rendezvényközpontból és egy új portikuszból áll, amely bevezeti a felhasználókat az utcáról, és egyesíti a három építményt.

A biofil tervezési elveknek megfelelően mindhárom rózsaszín betonból álló pavilon egy megemelt podeszten nyugszik, beengedve a park zöld növényzetét az építmények közé. Az emelt síkról idilli kilátás nyílik a Mendsen-tóra. A helyi állatvilág és a régió népi építészete által ihletett boltívek határozzák meg a pavilonok formáját. Az íves tetővonalak és hatalmas ablakok szoros kapcsolatot teremtenek a belső és a külső tér között, természetes fényt engedve az épületek mélyére is.

A változatos program rugalmas alaprajzzal társul mind a könyvtárban, mind a rendezvényközpontban. A nyitott terek ösztönözik a találkozást és kapcsolatteremtést. A könyvtár flexibilis alaprajza minden korosztály számára hozzáférhető gyűjteményi tereket, interaktív ifjúsági és gyermekfoglalkoztatókat, előadótermet, műhelyeket, oktató helyiségeket tartalmaz, lehetőséget nyújtva az egész közösség interakciójára azzal a mottóval: tanulj és gyarapodj.

A rendezvényközpont szintén rugalmasan használható előadóteret és egy tetőteraszt kínál, ahonnan kilátás nyílik a tóparti parkra. Mindkét pavilon egy-egy jellegzetes szoborszerű lépcsővel rendelkezik. A Winter Park Library & Events Center együttese a társasági összejövetelek, az intellektuális táplálék helyszíne és a természetes trópusi környezethez való fokozott kapcsolódás lehetőségét kínálja fel a városrész lakóinak.

 

 

Stúdió: Adjaye Associates
Projekt helyszíne: Winter Park, Florida, USA
Építés éve: 2021
Fotók: Dror Baldinger, Chad Baumer

 

 

Forrás: Adjaye Associates

 

Rajzok a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Európa legjobb középülete díját nyerte el a Magyar Zene Háza

Európa legjobb középülete díját nyerte el a Magyar Zene Háza

Az International Property Awards elismerése után az épület a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült.

Gépeléssel kialakított tapétát alkotott egy testvérpár

Gépeléssel kialakított tapétát alkotott egy testvérpár

Valicsek Éva és Ildikó az NLXL számára tervezett Geometrikus tapétát, amely a Milánói Design Héten debütált, és már világszerte elérhető.

Családi ház 30 millió alatt?

Családi ház 30 millió alatt?

Mit jelent a gyakorlatban a CSOK+önrész? Serkentheti-e a szűkös keret a kreativitást? Egy átlagos magyar család találkozása az építészettel. 

Hirdetés