Hirdetés

A felújított szárny három kiállítással nyílt meg, melyek július 21-től látogathatók.

Átadták a fertődi Esterházy-kastély csaknem kétmilliárd forintból felújított nyugati szárnyát, amelyben három kiállítás – az Arcok és tekintetek, Esterházy-képtár, az Esterházy-porcelánkabinet, valamint az Idővonzatok - Modulated Time, Boldi szobrászművész és Incze Mózes festőművész közös tárlata – kapott helyet. 

A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnya rekonstrukciójának kivitelezési munkálatai 2016. tavaszán kezdődtek meg a 3H Építésziroda Kft. tervezésében, illetve a West Hungária Bau Kft. ZÁÉV Zrt. kivitelezésében. Az I. nagy ütem építési eleme a földszintes épületrész, az úgynevezett patkószárny felújítását tartalmazta, ezen belül is két egymásra épülő kivitelezés történt meg, olvasható az Esterházy-kastély honlapján

A fertődi Esterházy-kastély patkó alakú főépületének emeletes nyugati szárnyában egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak, illetve a főbejáratig futó földszintes térsorral (nyugati patkó) összekapcsolva néhány inasszoba mellett itt kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények, például a könyvtár és a porcelán gyűjtemény. A szárnyból nyugat felé húzódó hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, amelyben a műalkotások száma – az egykori krónikás szerint – 350 körül lehetett.

Az I. ütem alatt elkészítették a II. ütemhez szükséges infrastruktúrát. Közel 1100 négyzetméteren megvalósult a képtár, valamint a porcelán kabinet, a patkószárny egybenyíló kiállító térsora és kiszolgáló helyiségek kialakítása. A munkálatok során mindösszesen 1274,85 négyzetméteres terület újult meg.

Az I. ütem második építési eleme az Esterházy-kastély nyugati szárny tető- és homlokzat javítási munkáit tartalmazta. A műleírás a fedélszék-megerősítés, a homlokzat-felújítás és a kiállítás bútorainak terveit foglalta magában, valamint a homlokzati megjelenést érintő minden szakági kiegészítést. Így, például: a műemlékileg értékes szerkezetek, az eredeti kőszerkezetek, az oktogon feletti kő szoborcsoport, a kutatások által feltárt és műemlékileg értékes szerkezetek, felületek restaurátor általi helyreállítását. Megtörtént a patkószárny feletti oromzatdísz restaurálása, valamint a főpárkányzat teljes újraépítése, profilozása a feltárt eredeti kialakítás alapján. A kivitelezés 2019 második felében zárult, de a koronavírus-járvány miatt a kastélyrész csak 2021-ben vált látogathatóvá.

Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője a megnyitón elmondta: „A képtár modernitás és tradíció egymást kiegészítő harmóniája. Most olyan kiállítást nyitunk meg a nagyközönség számára ebben a csodálatos, merészen és nagyvonalúan újraértelmezett teremben, amely ilyen összetételben még soha nem volt látható a nagyközönség számára. A képtárban kiállított festményekből 51 db a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének része. 

A porcelános szobában tárolták a hercegi család látványosságnak szánt, alapvetően nem használati porcelánjait. A fertődi Esterházy műtárgy-gyűjteményből közel 400 porcelán, köztük igazán egyedi, ritka és értékes darabok tekinthetők meg ebben a rekonstruált szobában. A patkószárny egybenyíló térsora funkcionális és egy-egy terem tekintetében pedig restaurált és rekonstruált térsor, amely időszaki kiállítások befogadására, megvalósítására nyújt lehetőséget.”

Az Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár című kiállításban 52 festmény látható, amelyek közül 51 a Szépművészeti Múzeum állományából származik, az Esterházy-porcelánkabinetben pedig majdnem 400, a fertődi Esterházy-kastély gyűjteményéből kiválasztott porcelánt állítottak ki, amelyek között ritka és egyedi darabok is megtalálhatók.Az IDŐVONZATOK - MODULATED TIME, BOLDI szobrászművész és Incze Mózes festőművész kortárs kiállítása méltó és grandiózus az eszterházai csodavilághoz.

A fertődi kastély nyugati szárnyának kastélyterei 2021. július 21-től, szerdától lesznek látogathatóak, további információk a fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán és weboldalán találhatók.
 

Az Esterházy-kastély nyugati szárnyának rekonstrukcióját idén BigSEE Architecture Award díjjal is elismerték, aminek kapcsán ebben a cikkben beszélgettünk Csillag Katalinnal, a 3h vezető építészével a patkószárnyról.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Könyvbemutatóval ünnepli születésnapját a 3h építésziroda

Könyvbemutatóval ünnepli születésnapját a 3h építésziroda

Spaces of Intensity címmel kortárs építészeti monográfia jelent meg a 3h építésziroda munkáiról a Birkhäuser kiadó gondozásában.

BigSEE díjas a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának rekonstrukciója

BigSEE díjas a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának rekonstrukciója

Az elismerés kapcsán körbejártuk a patkószárnyat Csillag Katalinnal, a 3h építésziroda vezető tervezőjével.

Hirdetés