#BuildingLife szlogennel jön a Nemzetközi Zöldépítés Hete. De mit is jelent ez?  

Idén szeptember 23-28-ig rendezik meg a Nemzetközi Zöld Építés Hetét. A #BuildingLife szlogen alatt a szervező HuGBC arra koncentrál, hogy tudatosítsa az épületek szén-dioxid-kibocsátásának mértékét annak teljes életciklusa alatt a tervezéstől az építőanyagok gyártásán át a kivitelezésig és az üzemeltetésig, valamint a bontásig. Ösztönözni szeretnék azokat az új gyakorlatokat és új gondolkodási módszereket, melyek a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentésének irányába hatnak.

Tudta, hogy az épületek és az építőipar felelős a globális energiaszükséglettel járó szén-dioxid-kibocsátás 39%-áért? Ezeknek a kibocsátásoknak a 28%-a a működési fázisból származik (fűtés-hűtés és energiaellátás), míg 11% a beépített szén-dioxid-kibocsátáshoz kötődik, vagyis az építési folyamathoz és az építőnyag-gyártáshoz – írja a HuGBC honlapja.

Azonban e tekintetben az építőipar kizárőlag a működési kibocsátásokra fókuszált, valamint az épületek tényleges működésének teljesítményét tartotta szem előtt.

Annak érdekében azonban, hogy 2050-ig teljes mértékben szén-dioxid semleges épületeink legyenek a világon és a globális felmelegedést 1,5 Celsius fok alatt tartsuk, az építőiparnak foglalkoznia kell az épület teljes életciklusa során felmerülő kibocsátásokkal is.

A fentiek tükrében a Nemzetközi Zöld Építés Hetén a HuGBC közel húsz, itthon is megvalósult példával, valamint életciklusra vonatkozó szakmai tréninggel várja az épületeink környezeti teljesítményére érzékeny érdeklődőket.

Green Walk (Zöld séta) – Közel 20 zöldépület bejárása szakmai vezetéssel

A Green Walkot 2013 óta rendezi meg az egyesület. A korábban csak irodaházakat felvonultató programba idén már ökohajó, strand és családi ház is bekerült. A szakmai vezetésű séták alatt hat napon át közel húsz épületbe várjuk a szakmai és privát érdeklődőket, hogy a legújabb, leginnovatívabb zöldépületeket bejárhassák.

A Green Walk azért unikum, mert az épületek többsége máskor a nagyközönség számára nem látogatható.

Az épület-bejárásokat a tervező építészek, a fejlesztők vagy az üzemeltetők vezetik, így a résztvevők első kézből juthatnak információkhoz.

A Green Walkra itt regisztrálhatsz, és a látogatható épületekről is találsz részleteket.

A Nemzetközi Zöld Építés Hete a World Green Building Council kezdeményezésére jött létre, és minden évben szeptember utolsó hetében zajlik. Idén szeptember 23-29. között a helyi tagszervezetek – köztük a HuGBC – programokkal készülnek, hogy felhívják a figyelmet arra, hogyan tudunk zöldebb, egészségesebb, fenntarthatóbb és klímabarát épített környezetet teremteni mindannyiunk számára.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Öt év sem kellett a teljes energiafüggetlenséghez egy dán szigeten

Öt év sem kellett a teljes energiafüggetlenséghez egy dán szigeten

Dániában komolyan veszik a környezetvédelmet – bár a helyiek egy része szerint nem eléggé. Nemrég tüntettek is a kérdésben szerintük körülményes, lassú döntéshozók ellen, méghozzá joggal, ha tudjuk, mit értek el például Samsö szigetén az elmúlt években.

Vissza a természetbe dán módra

Vissza a természetbe dán módra

A BIG tervezte erdei házikó megoldás lehet a nagyvárosból kiszakadni vágyóknak.

Korszerű utazási élmény Szombathelyen

Korszerű utazási élmény Szombathelyen

A GYSEV új  utasvárójának tervezésébe Dr Géczy Nóra bevonta a győri Széchenyi István Egyetem diákjait is.

Hirdetés