Hirdetés

A lebegő hatás és átforduló homlokzat

Így néznek ki az Equitone homlokzatburkolatai családi házakon.

Hirdetés

Jóllehet a természetes anyagokból készülő, színezett Equitone homlokzatburkolatokat az elmúlt években elsősorban a középületek homlokzatburkolati megoldásaiként váltak ismerté, az Equitone legutóbbi, építészeknek és építészhallgatóknak szóló pályázatán több családi házon történő felhasználás lepte és győzte meg a zsűrit.

Rendhagyó helyszínre rendhagyó épület

Tarr Zsuzsanna Pécsre tervezett társasháza

Tarr Zsuzsanna, a PTE Műszaki és Informatikai Karának hallgatója Pécs átalakulóban lévő részére tervezett társasházat, amellyel az építészhallgatók versenyében a második díjat nyert el. Az épület homlokzatainak tervezésekor egységes megjelenésre való törekedett során döntött az átforduló homlokzat, és azon az Equitone szálcement burkolat használata mellett. A nyílászárók előtti árnyékolók, amik szintén szálcementből készültek, a homlokzat megjelenését dinamikussá teszik. A perforált burkolóelemek a földszinti tárolók nyílászárói előtt lehetővé teszik a szellőzés-megvilágítást, és a vagyonvédelmet.

„A tervezett épület Pécsen egy meglehetősen összetett beépítési helyzetbe került. A tervező szellemesen telepítette épületét, izgalmas külső tereket létrehozva. Az épület tömegformálása, részletképzése, színe egyaránt nagyon mai, finom építészeti szemléletű. A homlokzat burkolataként használt antracit színű Equitone burkolat nagyon jól támasztja alá az építészeti elképzelést és minőségi, időtálló épület reményével kecsegtet.” – méltatta az építészhallgatók által beküldött pályaművek közül második díjat elnyert tervet Kertész András Tibor, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész, a zsűri tagja.

Lebegő homlokzat

A Tóthproject Építésziroda tervei alapján megvalósult családi ház

Tóth László, Papp László, Schalling Frigyes és Schmidt Péter vagyis a Tóth Project Építésziroda tervei alapján megvalósult családi ház az Equitone építészeknek kiírt pályázatán megosztott első díjat kapott. Az épület fő kontúrját alapvetően kettő, a domboldalba helyezett vakolt földszinti kubus adja. A tervezőcsapat olyan anyagot keresett a két dobozt összekötő bejárati részhez, illetve a lejtős terephez csatlakoztató épületrészekhez, ami megfelelő kontraszttal jelenik meg a homogén világos vakolt felületek mellett.

„Fontos szempont volt, hogy egy megfelelően homogén, lehetőleg nagytáblás burkolatot biztosító rendszert találjunk. Az Equitone [pictura] burkolatára esett a választás, amelynek elhelyezésével sikerült kialakítani egy hangsúlyos és elegáns bejárati elemet, a pinceszint leburkolásával pedig el tudtuk érni a lejtős terepből kiálló földszinti rész lebegő hatását.” – magyarázta az anyagválasztás okát Tóth László, építész, vezető tervező – a pályázati eredmény szerint úgy látszik, hogy ez az elgondolás a zsűrit is meggyőzte.

Két szín homogén megjelenése

Vörös Gergely Norvégiába tervezett háza

Vörös Gergely, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója az Equitone szálcement burkolatot két színben használta fel az erdős környezetbe elképzelt épület homlokzatán.

„A sötétebb szín a külső réteg felületét adja, sziklaszerű monolit hatást kölcsönöz az épületnek, a táj részét képezi. Az anyag jól alakítható osztásával tükrözi a táj, az erdő képét, illetve erősíti a koncepciót, és segíti annak érthetőségét. Emellett a homlokzatburkolat, könnyen szerelhető, ami az extrém környezetben gazdaságos és előnyös.” – indokolta anyagválasztását a Norvégiába tervezett Forest House kapcsán a fiatal szakember, aki a pályázat harmadik díját kapta.

A két féle szín közül a világosabb a kisebb épülettömegen jelenik meg, így alaposan elkülönítve a két tömböt és jelölve a rétegződést. A burkolat egyébként a kisebb méretű épületek esetében finom, részletgazdag, homogén elemként jelenik meg. E hatás érdekében a szóban forgó épületen a homlokzatburkolat és a tető anyaga megegyezik. Az Equitone szálcement burkolatok két tónusa tisztán és érthetően választja szét a funkciókat, míg a fa használata elegáns kontrasztot képez a beharapásoknál, nyílászárók keretezésénél.

További információ: www.equitone.hu

Borítókép: a Tóth Project Építésziroda terve




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bábszínház és Táj-restaurációs központ is kapott Hauszmann-díjat

Bábszínház és Táj-restaurációs központ is kapott Hauszmann-díjat

Ötvenkét építész nyújtotta be a diplomamunkáját, közülük öten részesültek elismerésben.

Bevásárlóközpont, társasház és családi ház az EQUITONE pályázatának díjazottjai között

Bevásárlóközpont, társasház és családi ház az EQUITONE pályázatának díjazottjai között

Kihirdették az EQUITONE építész és építészhallgatói pályázat 2019 eredményeit.

Kincses Krisztina az Év Tájépítésze

Kincses Krisztina az Év Tájépítésze

Hozzá köthető a Magyar Nemzeti Tájstratégia kidolgozása is.

Hirdetés