A Flos számára készült Chiara-lámpa új kiadásában álló és asztali változatban is kapható. 

A Chiara-lámpát 1969-ben, a Flos számára tervezte Mario Bellini. Az ikonikussá vált tárgy egy egyszerű, rozsdamentes acéllemezből hajlított henger. A lámpa alján elhelyezett fényforrás (az új verzióban ez természetesen LED) felfelé törő fénye a nagy „apáca fityulára” emlékeztető formába ütközve szóródik szét. 

Fotó: Alessandro Furchino Capria

A Chiara egyszerű, „összetekert” formáját Bellini 1969-ben papírmodellek segítségével alkotta meg, és bár különlegességét a fény áramlásának dinamikája adja, kikapcsolt állapotban is egy erős benyomást keltő, karizmatikus tárgy, melynek 2020-as új szériájánál csúcstechnológiát alkalmaztak. Az új Chiara-lámpák álló- és asztalilámpa verzióban is kaphatók, alumínium, sötétszürke és arany színekben. 

Mario Bellini 2018-as gyermekek számára írt design-magyarázó könyvében így fogalmaz a Chiara-lámpáról:

„Amikor eljön az este, fel kell kapcsolni a villanyt. Nem szeretem azokat a lámpákat, amelyeknél láthatók az égők, mert zavarják a szemet. Én pedig mindig úgy alakítottam ki a lámpákat, hogy azok nekem tetszenek. (...) Ez késztetett arra, hogy egy apáca formájú lámpát tervezzek, amelynek fénye kisugárzik a fehér fityulája alól.” 

Fotó:Alessandro Furchino Capria

Mario Bellini nemzetközi hírű építész és formatervező, akinek munkáját nyolc alkalommal ismerték már el Golden Compass-díjjal, és akinek 25 munkája szerepel a New York-i MoMA állandó gyűjteményében.

Bellini az évek során számtalan művészeti, formatervezési és építészeti kiállítást tervezett meg Olaszországban és külföldön egyaránt. 2015-ben a milánói Triennalén aranyérmet kapott építészi pályafutásért, majd 2017-ben retrospektív kiállítást szenteltek neki.

A nyolcvanas évek óta Bellini főleg építészként dolgozik, és olyan épületek tervei köthetők nevéhez, mint a Portobello Trade Fair Milánóban, a Villa Erba Comóban, a tokiói Design Centre, a Natuzzi amerikai központja, a National Gallery of Victoria múzeum Melbourne-ben, a Deutsche Bank központja Frankfurtban vagy a Rome-Fiumicino repülőtér T3-as terminálja.

 

 

 

 

 

 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Húszéves a Flos ikonikus Mayday lámpája

Húszéves a Flos ikonikus Mayday lámpája

Az évforduló megünneplésére a gyártó 2020 limitáltszériás darabot adott ki.

Újjászületett Mario Bellini ikonikus „apácalámpája”

Újjászületett Mario Bellini ikonikus „apácalámpája”

A Flos számára készült Chiara-lámpa új kiadásában álló és asztali változatban is kapható. 

Hirdetés