A pályázati felhívást a Magyar Divat & Design Ügynökség kérdőíves kutatása előzte meg.

Társadalmi egyeztetés kezdődött a divat- és designipari vállalkozásokat támogató, 10 milliárd forint keretösszegű pályázatról, az előminősítésre a jelentkezők november 16-tól regisztrálhatnak – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, György László.

Bata-Jakab Zsófia és György László az ITM és az MDDÜ közös bejelentésén

A divat- és designipar nem luxus: csaknem százezer embernek ad munkát, arányaiban az egyik legnagyobb exportkapacitással rendelkező ágazat, amelyben jelentős fejlődési potenciál van, mondta az államtitkár. A felhívásra mikro-, kis- és középvállalkozások jelentkezhetnek, a pályázat a modern üzleti és termelési kihívásokhoz történő alkalmazkodást segítő fejlesztéseket támogatja.

A központi régióban hárommilliárd forint, az ország többi régiójában együttesen hétmilliárd forint áll rendelkezésre. A támogatás összege ötmillió és 150 millió forint között lehet, ez egyebek mellett új eszközök, gépek beszerzésére, gyártási licenc, know-how és immateriális javak beszerzésére, ingatlanfejlesztésre, az információs technológia fejlesztésére, iparjogvédelmi tanácsadásra, marketingtevékenységre és tanácsadásra, valamint részben bérköltségekre is fordítható.

György László kiemelte, hogy az előleg mértéke 100 százalékos, a támogatást elnyerők azonnal hozzájutnak a finanszírozási forráshoz. A támogatás feltételesen visszatérítendő, a pályázati felhívásban előírtakat teljesítő vállalkozásoknak vissza nem térítendő lehet.

A konstrukció részletein a tíznapos társadalmi egyeztetés eredményeképpen még módosíthatnak, a tízmilliárdos keretösszeg nem változik - tette hozzá.

Bata-Jakab: A designipar szereplői a nemzetközi piacokon is helyt állnak

Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója elmondta: csaknem 3000 aktívan exportáló hazai divat- és designipari vállalkozás van, tavaly az ágazat teljes bevételének 81 százaléka származott exportból.

A vezérigazgató hangsúlyozta, a szektor szereplői a nemzetközi piacokon is megállják a helyüket; ahhoz, hogy a világjárvány okozta kihívások után is felvegyék a versenyt a tőkeerős nemzetközi szereplőkkel, magas szintű technológiai fejlesztésekre van szükségük. Ezért kiemelt jelentőségűnek nevezte a pályázatot, amely hozzájárul a divat- és designipari vállalkozások jövedelem- és munkahelyteremtő képességének megőrzéséhez.

A felhívást a Magyar Divat & Design Ügynökség által a koronavírus-járvány kezdetén lefolytatott kérdőíves kutatás eredményei alapozták meg. A kérdőívet 369 iparági szereplő töltötte ki – köztük 214 gyártó és 213 tervező. A kérdőívet kitöltő vállalkozások a kereslet visszaesését élték meg a legnagyobb kihívásként tevékenységükre nézve. Többségük 75 százalékos, vagy annál nagyobb csökkenést tapasztalt áprilisban. A vállalkozások kiadásai mindeközben nem csökkentek jelentősen, ugyanis a szektorban a kiadások közel 80 százaléka jellemzően a bérekből adódik, amely csak a munkavállalók leépítésével lenne kezelhető, amit az ágazat a szakpolitikával összhangban elkerülni igyekszik.

A társadalmi egyeztetés a konstrukció részleteinek megvitatására szolgál. A jelenlegi paraméterek a következők, amelyek a beérkezett vélemények alapján még változhatnak:

 • Keretösszeg: 10 milliárd Ft 
  • Ebből: GINOP 7 mrd Ft, VEKOP 3 mrd Ft
 • Támogatás összege: 5-150 millió Ft
 • Formája: feltételesen vissza térítendő
 • Előleg mértéke: 100%
 • Előminősítés (i/n): igen
 • Támogatható tevékenységek:
  • Új eszközök, gépek beszerzése (önállóan támogatható)
  • Gyártási licenc, gyártási know-how, immateriális javak beszerzése
  • Ingatlanfejlesztés
  • Információs technológia-fejlesztés
  • Iparjogvédelmi tanácsadás
  • Piacra jutáshoz kapcsolódó marketing tevékenységek és tanácsadás
  • Bérköltség-támogatás
 • Pályázásra jogosult vállalkozásoknak minimum egy lezárt üzleti évvel kell rendelkezniük és állományi létszámuk minimum 1 fő szükséges, hogy legyen, a támogatott tevékenységi köröket (TEÁOR), valamint a további részleteket a felhívás tartalmazza.
 • A felhívás a társadalmi egyeztetést követően november 15-től lesz elérhető.

A design- és divatipar számokban

 • A divat- és designipar hazánk egyik legnagyobb foglalkoztatója: országszerte megközelítőleg 90-100 ezer főnek biztosít megélhetést. 
 • A szektort sok kis és közepes kapacitású önálló egység jellemzi, melyek területileg viszonylag egyenletesen helyezkednek el.
 • 2010 és 2019 között 76 százalékkal nőtt a szektor exportból származó bevétele. 

Jelenleg közel 3000-re becsülhető az aktívan exportáló divat- és designipari vállalatok száma. Az exportorientációt mutatja, hogy 2019-ben a szektor teljes bevételének 81 százaléka származott exportból, ennél fogva az iparági szereplők megélhetését nagymértékben befolyásolja a külföldi megrendelések száma.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Technológiai fejlesztésekkel segítenék a divat-és designipari kkv-k megújulását

Technológiai fejlesztésekkel segítenék a divat-és designipari kkv-k megújulását

Összefog a Divat & Design Ügynökség az Innovációs és Technológiai Minisztériummal.

Online üzleti közösséget épít az MDDÜ

Online üzleti közösséget épít az MDDÜ

Elindult az ügynökség gyártásfejlesztést célzó platformja.

Nemzetközi összefogást kezdeményezett az MDDÜ

Nemzetközi összefogást kezdeményezett az MDDÜ

A Magyar Divat & Design Ügynökség vezetésével hazánk iránymutató szerepet tölt be a régió válságkezelő folyamataiban.

Hirdetés