Hirdetés

Az Exploding lámpa David Wahl munkája.  

Az IKEA PS függőlámpát a világ egyik legrangosabb designversenyén, a Red Dot Awardon, designdíjban részesítették. Az „An Honourable Mention” elismerést a különösen jól átgondolt formatervezésért, a remek konstrukcióért és a lámpa meglepően ötletes, mégis kivitelezésében egyszerű, ám annál hatásosabb fényerő-szabályozó funkciójáért ítélte oda a zsűri. A 38 tagú zsűri 56 ország 4928 designterméke közül választotta legjobbnak az IKEA lámpáját.

Az IKEA PS 2014 függőlámpához az inspirációt a tudományos fantasztikus filmek és videojátékok adták. Egy egyszerű mechanizmus teszi lehetővé a lámpa átalakulását: a zsinórok meghúzásával változik a lámpa alakja és vele együtt a fény intenzitása is. Zárt állapotában csak kevés fényt enged át, ám miután teljesen kinyílt, világossággal tölti meg a helyiséget és érdekes árnyékokat vet a falra.

fotó © IKEA

„Általában az emberek az álmaik lámpáira trendi magazinokat lapozgatva bukkannak rá, azok sokezer eurós árcéduláival egyetemben. Kreatív és figyelmet megragadó formaterveinkkel – amilyen az IKEA PS függőlámpa is – ugyanezt a hatást szerettük volna mi is elérni, ám jóval kedvezőbb árszínvonalon” – meséli Björn Block, az IKEA választékért felelős vezetője.

fotó © IKEA

Professzor Dr. Peter Zec, a Red Dot Award alapítója és elnök-vezérigazgatója elmondta: „Immár 60 éve a világ legelismertebb dizájnszakértői gyűlnek össze évente azért, hogy rátaláljanak a legjobb formatervekre. Az idei évben rekordszámú, közel 5000 pályázat érkezett – rengeteg munkát adva ezzel a zsűri tagjainak, akik külön értékeltek minden egyes terméket – köztük a magas színvonal támasztotta különbözőségeket és különlegességeket. A Red Dot Award: Product Design 2015 (Termékdizájn 2015) díjazottjai rendkívül kiemelkedő eredményeket mutattak fel, így méltán győzedelmeskedtek a világ legnagyobb dizájnversenyén.”

fotó © IKEA

A Red Dot Award díjátadóra 2015. június 29-én kerül sor. A nyertes termékek négy héten keresztül lesznek láthatók egy különleges kiállítás, a „Design on Stage” keretein belül, mielőtt elfoglalnák megérdemelt helyüket a Red Dot Múzeum állandó tárlatában.

Az IKEA PS 2014 függőlámpa narancssárga és türkiz változata 2014 áprilisa óta kapható, és vált közkedveltté az IKEA-vásárlók körében. A lámpa augusztustól két új – ezüst és réz – színben is megvásárolható.

szöveg:sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Red Dot Best of the Best díját kapta Horváth Zsuzsanna Illan lámpája

A Red Dot Best of the Best díját kapta Horváth Zsuzsanna Illan lámpája

Szintén Red Dot Termékdizájn 2021 díjas a NaBi Solo szenzor, a 878Co grafénból készült, okos vitorlásruhája és a Terrán napelemes tetőcserepe.

Design 2020: Farkas Anna Red Dot nagydíjas Anaptára

Design 2020: Farkas Anna Red Dot nagydíjas Anaptára

Farkas Anna a Best of the Best-díj után, októberben a Grand Prix-díjat is megnyerte Anaptárával a design világ egyik legrangosabb versenyében.

Kórházi fertőzések ellen küzdő magyar fejlesztés kapott Red Dot díjat

Kórházi fertőzések ellen küzdő magyar fejlesztés kapott Red Dot díjat

A HandInScan a 2015-ös Red Dot Award: Design Concept díj után a Brands & Communication Design díját is besöpörte.

Hirdetés