Zalavári József Csepp című szobra

Régóta keresel a lakásod enteriőrjéhez illő műtárgyat? Vagy csak szeretsz gyönyörködni a művészetben? Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. A júniusi Duna menti építészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Zalavári József Csepp című alkotását mutatjuk be.


Zalavári József a design és a képzőművészet összehangolására törekszik. A mai technológia számára korábban soha nem létező lehetőségeket kínál, miközben geometrikus minimalista gondolkodásmódja lehetővé teszi, hogy új anyagokat és ipari eszközöket vonjon be alkotói folyamatába, ezáltal mérnöki alapokra helyezett formatervezést tud létrehozni. Az így alkotott szobrok és reliefek az anyagban ébredő feszültségek hatására születnek meg, amelyeknek a felületén ébredő fény-árnyék változások a figyelmes szemlélőnek különös interaktív élményt nyújtanak.

Zalavári Csepp szobra inkább mondható Cseppeknek, hiszen a tökéletes szimmetriát alkotó, két ellentétes irányba tartó alkotás olyan érzetet kelt bennünk, mintha éppen ketté akarna válni. A művész nemcsak a valós teret, hanem a tükröződést és az anyag rugalmasságából fakadó mozgást is a szobrokba komponálja, ezáltal nem csupán követi, hanem meg is haladja a minimalizmus tradícióját. 
 

 Zalavári József: Csepp, 2014, rozsdamentes, polírozott acél, 87 x 4 x 4 cm. A Zsdrál Galéria jóvoltából.

Zalavári József formatervező, szobrász és egyetemi oktató egy kávéfőzővel, a Hajdú bojlerekkel, az Ikarus busszal, a villanyórával vagy épp budapesti tömegközlekedési megállókkal költözött be több millió magyar életébe. A többszörös Formatervezési nívódíjas, Dózsa-Farkas András- és Ferenczy Noémi-díjas művész 1985 óta vesz részt a felsőoktatásban.
 

A rovat szakmai partnere az Art Advisory Budapest.Zalavári József | Web
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Műtárgy-kalauz stopposoknak XI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XI.

Czigány Ákos Otthon 1097-1100 című alkotása.

Műtárgy-kalauz stopposoknak X.

Műtárgy-kalauz stopposoknak X.

Mysterlight Iris 2/3 című műtárgya.

Műtárgy-kalauz stopposoknak IX.

Műtárgy-kalauz stopposoknak IX.

Sipos Balázs Forró fürdő című műtárgya.

Hirdetés