Hirdetés

A projekt ráadásul a emisszió nélkül oldaná meg a só kivonását a tengervízből.

A tengervíz ivóvízzé alakítása jellemzően drága és környezetszennyező folyamat. Most a holland Climate Fund Manager és a finn Solar Water Solutions új, zéró szén-dioxid–kibocsátású eljárást dolgozott ki, amelyet Kenyában alkalmaznak majd. 

A két európai vállalat 200 sótalanító egységet tervez telepíteni a kenyai Kitui megyében, a cél ivóvízzel ellátni mintegy 400 ezer kenyai lakost 2023-ra. A projekt teljes költsége a becslések szerint 15 millió dollár körül alakul.

A sótalanítás rengeteg áramot igényel, mert a vizet állandó nyomáson kell tartani. Az SWS napenergiával működő rendszere azonban hálózatfüggetlen, mi több, még akkumulátorokra és vegyszerekre sincs szükség hozzá.

„Ez a projekt áttörést jelent a napelemes vízi infrastruktúrában. A létrejöttéhez négy kulcsfontosságú elem kellett: a tiszta víz árát csökkentő fenntartható technológia; egy élvonalbeli intézményi befektető támogatása; helyi partnerek és piaci alapú üzleti modell” – magyarázta Antti Pohjola, a Solar Water Solutions vezérigazgatója.

Jóllehet, az állomások nem éppen lehengerlően látványosak, viszont ideális megoldást jelentenek a félreeső helyeken. Az önálló rendszereket egy-egy hatméteres konténerben helyezik el, melyek akár 10 ezer liter/óra kapacitással képesek ivóvizet előállítani sós vízből."

Az SWS a piac legolcsóbb víztisztító eljárását ígéri, ami kenyaiak tízezreinek adhat reményt a klímaváltozás következményeinek – mint a súlyos aszályok – ellensúlyozására.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kenyai női startupra kapta fel a fejét a designvilág

Kenyai női startupra kapta fel a fejét a designvilág

Nzambi Matee újrahasznosított műanyagból készít járó, és ezért már ENSZ-díjat is kapott.

Kenyában napelemes légballonból szórják a 4G-t

Kenyában napelemes légballonból szórják a 4G-t

Olcsóbb, mint a mobiltelefon torony.

Inspiráló újdonságok az idei Konyhakiállításon

Inspiráló újdonságok az idei Konyhakiállításon

Milyen az ideális konyha, miként tudjuk a legtöbbet kihozni akár a legkisebb étkezőből, és vajon mely designtrendek a legnépszerűbbek most a konyhai kis- és nagygépek világában?

Hirdetés