Hirdetés

Feltámadt a Csemege

Az Unitárius Egyház épületéről mentett neon egy étteremben kelt új életre.

A történet még 2020-ban kezdődött, amikor Patkós Luca – a CSŐ! projekt alapítója – felkereste az Unitárius Egyházat a Nagy Ignác utcai épületükön lévő, régóta nem működő dupla Élelmiszer-Csemege neonok felújításának lehetőségéről. Bár a Cső küldetése elsősorban a budapesti neonreklámok eredeti helyén tartása és működtetése, az Egyház ragaszkodott a leszereléshez (óvodát terveztek nyitni a csemege üzlet helyén) így Lucáék eleget tettek a felkérésnek.
 


Az Örökségvédelem jóváhagyását elnyerve, végül 2021 nyarán kerültek le a neonok. Az egyik pár feliratot a Kiscelli Múzeum befogadta, a másik párnak pedig megkezdődött a felújítása. Elsőként a bádog betűtestek rozsdátlanítása és festése készült el a Polisign segítségével, azzal a koncepcióval, hogy minél inkább hasonlítson az eredetire, ám ezt megnehezítette, hogy már nem kaphatók ugyanazok az árnyalatú festékek, amiket a hetvenes években használtak.

A végeredmény így is önmagáért beszél, az elkészült zöld-fehér alap ezután átkerült a Decorlight műhelyébe, hogy Hallgas Mihály ráhajlíthassa az összes üvegcsövet, hogy aztán fehér fénnyel világíthassanak.
 


A kész Csemege felirat (innentől elválasztva az Élelmiszertől) a Kastner Budapestben mutatkozott be egy kiállítás keretében, amit a girls can scan csapata szervezett. Végül négy hónapig vendégeskedett itt, és egy nyílt pályázat keretében kereste a hosszú távú otthonát.

Nem is kellett sokat várni, hogy megjelenjen a tökéletes befogadó: a Kecskeméti utcában frissen nyílt Csemege bisztró egy volt Élelmiszer üzlet helyiségét újította fel, megőrizve az eredeti táblát is a bejárat felett. A neon a kirakatban kapott helyet, egy évig biztosan innen fogja becsalogatni a járókelőket.
 

Bár egy-két nem funkcionáló hasonmása még fellelhető, ez nem volt mindig így – a ‘70-es ‘80-as éveknek jellemző neonreklámja volt az Élelmiszer Csemege és egyéb variációi, melyek az 1952-ben alapított Csemege Kereskedelmi Vállalat üzleteit hirdették országszerte. A Csemege üzletek feljebb pozícionált boltok voltak, „korszerűbb kereskedelmi technikákkal”, mint például a Közért logós társaik.


Az Élelmiszer sorsa még várat magára, a szó jelentése miatt az elhelyezések lehetősége szűkösebb, de Patkós Luca reméli, hogy a Csemegéhez hasonlóan felbukkanhat a város valamely szegletében, ehhez szívesen várják az ötleteket, jelentkezőket.

Ha te is támogatnád a CSŐ! projektet, válogass a plakátjaik közül erre a linkre kattintva, és ments meg egy neont.

 

Forrás: budapestneon.hu

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Feltámadt a Csemege

Feltámadt a Csemege

Az Unitárius Egyház épületéről mentett neon egy étteremben kelt új életre.

Plakát készül a neonreklámokból

Plakát készül a neonreklámokból

Plakátsorozatot készítettek az elmúlt évtizedek ikonikus neonreklámjaiból, hogy megmentsék őket. 

1552 LEGO kockából bárki kirakhatja Van Gogh Csillagos éj című festményét

1552 LEGO kockából bárki kirakhatja Van Gogh Csillagos éj című festményét

A készlet alkotója egy 25 éves doktorandusz, aki feltöltötte ötletét a LEGO Ideas oldalra.

Hirdetés