Régen a netre menekültünk a valóság elől, ma a valóságba a net elől. Csak megfelelő helyszín kell.

Egyre erősebb az igény a digitális detox, a nyugodt körülmények között, a természetben töltött hétvégék iránt, ahol analóg üzemmódban lassíthatunk kicsit. Kiválasztottunk öt kabinházat, ahol ahol tökéletesen feltöltődhetnek a szerencsések, miközben a telefonunkat hagyják lemerülni.

Önkiszolgáló kabin a spontán szabadságért

A Fuglemyrhytta egy önkiszolgáló kabin, amelyet Snøhetta tervezett a Vettakollen közelében, Norvégiában túrázó sétálók számára, hogy kihasználhassák az Oslofjordra néző kilátást. Egy Oslótól északra fekvő dombon helyezkedik el, ahonnan a városon keresztül nyílik kilátás a fjordra. Az egész évben nyitva tartó kabin csak gyalogosan közelíthető meg, ezáltal a ráhangolódás már az odavezető úton megkezdődhet.

Fotó: Snøhetta

Fenntartható megoldások letisztult formában

Robin Falck finn építész nyaralója Vallisaariban, egy Helsinki közeli szigeten vár ránk. A Nolla elnevezésű kabin, a nulla névre utal, hogy fenntartható anyaghasználatával (helyi fenyőből és furnérlemezből épült), lehetővé tegye a látogatók számára a nulla kibocsátású nyaralást. A kabinházakban az a jó, hogy kicsik. Így rá vagyunk kényszerítve, hogy kevesebb dolgot vigyünk magunkkal, és éppen ez a jó benne – kicsit, mintha sátorozni mennénk.

Fotó: robinfalck.com/nolla

Namíbiai kabincsoport az óceánparton 

A Nina Maritz Architects namíbiai stúdióját az ország Skeleton Coast (Csontváz Part)-ként elhíresült partvidékén fekvő hajóroncsok ihlették, amikor Shipwreck Lodge névre hallgató kabinházaikat megtervezték. A házak a fehérhomokos dűnék között helyezkednek el, az óceán partján, amely a szörfösök kedvelt partszakasza, emellett különféle állatfajok otthona, beleértve a barna hiénákat, a sivatagi oroszlánokat, az elefántokat és a zsiráfot. Pihenés, számos kaland lehetőségével.

Fotó: Denzel Bezuidenhout / ninamaritzarchitects.comFotó: Michael Turek / ninamaritzarchitects.com

Kabinház a város felett

Ha a belváros közepétől túl messze a vadon, akkor Panos Dragonas és Varvara Christopoulou athéni városi kunyhója a megoldás. Filozófiájuk, a világ egyre inkább urbanizálódik, és a digitalizáció a sivatagokon és a dzsungeleken is átterjed, így felesleges messzire vándorolni a vélt nyugalomért, jobban járunk, ha inkább magunk teremtjük meg azt, közvetlen közelünkben. A kunyhó egy apartmanház tetőterén négy karcsú oszlopon áll mindössze kilenc négyzetméterével, hogy ha ennyit is, de visszahódítson a nyüzsgő városból.

Fotók: arch.upatras.gr

A legközelebb hazai

Ha a görögökhöz hasonlóan mi is inkább otthon maradnánk, akkor elég a Normafa közelében túráznunk. A Cabin and Canvas igazán jó utazás az analóg hangulatba (kályha, festővászon, írógép, rengeteg könyv és egy polaroid gép is helyet kapott), miközben nagyvonalú kényelmet biztosít. Igazi designkuckó, egy grafikus-építész házaspár, no meg a két gyerekük családi együttműködésével valósult meg. A kertben pár lépésre a háztól vár minket egy tágas sátor, ahol pihenhetünk, alkothatunk, feltöltődhetünk.

Fotók: Cabin and CanvasHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Eurázsiai díjat nyert egy magyar építészhallgató

Eurázsiai díjat nyert egy magyar építészhallgató

Kazi Zsolt Silver Diploma díjat kapott az Eurasian Prize nemzetközi versenyen.

Belgiumban a fák koronái között is lehet biciklizni

Belgiumban a fák koronái között is lehet biciklizni

A pijnveni Bosland kerékpárútjának részeként épült hídon 10 méter magasból lehet körbenézni.

Ilyenek lennének a városok, ha gyerekek terveznék őket

Ilyenek lennének a városok, ha gyerekek terveznék őket

A Lego Rebuild the World kampányának keretében 9-10 éves londoni gyerekek kipróbálhatták, milyen is építésznek lenni.

Hirdetés