Így készülnek Paál Zsuzsanna tervezőművész egyedi tapétagrafikái.

Paál Zsuzsanna a MOME-n diplomázott grafikustervezőként, könyvillusztrátori munkája mellett egyedi, személyre szabott és az adott enteriőrbe passzoló tapétagrafikákat is tervez, melyek között találunk tájképeket, geometrikus formavilágú és növényi motívumokat ábrázoló munkákat is. Egyedi tapétái kapcsán kérdeztük a tervezőművészt. 

Grafikusként, illusztrátorként, animációs filmkészítőként mikor és miért kezdett el egyedi tapétagrafikákkal foglalkozni? 
Grafikusként elsősorban könyveket tervezek, ahol a szövegre hangolódva írom át képi nyelvre a betű üzenetét. Kifejlődött bennem egy fokozott figyelem az írott szöveg iránt, melyet saját gondolataim és érzéseim szövetén kell átengednem. Így nyitottságom és figyelmem az adott műre nagyon fokuszált, ezáltal rá tudok hangolódni egy másik ember gondolkodásmódjára, habitusára. A könyvtervezés mellett évekig foglalkoztam képeslaptervezéssel, ahol elsősorban a növényi ornamentikák variációs lehetőségei érdekeltek. A növényi motívumokat, rendkívül sok technikával kísérletezve, vegyes technikákat ötvözve, készítettem. Evvel különböző hangulatokat tudtam megjeleníteni. Sok pozitív visszajelzést kaptam, a különböző képeslapok hangulata hatott emberekre, akik elkezdték gyűjteni őket.

A hangulat, érzés kiváltása igen összetett feladat, amely egy lakás belső terében fokozottan érvényes. Ezért a személyre szabott tapétatervezést nagyon finom hangolással, tapintattal és emberismerettel lehet csak végezni. Ez egy komplex feladat, melyben a grafikai ábrázolás technikai háttere párosul empátiával, az emberek iránti nyitottsággal és elfogadással. Az animációs filmkészítés inkább egy attitűd ebben a tervezési folyamatban, melyben a végtelen szabadságot éltem meg. Egy metamorfózis során tulajdonképpen bármilyen forma át tud alakulni bármivé. Ez előmozdítja az asszociatív gondolkodásmódot, és a képzelet megteremtésének vágyát a gyakorlati világban.

Hogyan, mennyi idő alatt készülnek el az egyedi tervezésű tapétagrafikák? 
A tapétagrafikák elkészítése több lépcsőből áll. A megrendelő igényének megismerése után három grafikai variációt készítek el. Ezek a mintázatok színben, kompozícióban különbözőek. Ezeket elhelyezem az adott tér látványtervében, hogy az arányokat a megrendelő érzékelhesse. A három látványterv közül kiválaszt egyet a megrendelő, melyből jó minőségű vektoros képet készítek. Ezután 0,5-1m2 nagyságú próbanyomat készül, amelyet elhelyezünk a helyszínen, próba jelleggel, hogy a színeket esetlegesen még korrigálni lehessen. Ha minden rendben van, következik az egész tapétagrafika nyomtatása. Majd a szakember elhelyezi a felületen. Általában egy hónap alatt készül el egy egyedi tapéta.

 

A helyszín, az épület jellege vagy akár a lakás bútorzata mennyiben határozza meg az egyedi tapétákat?  
A tapétagrafikai készülhet ezek ismeretében is. Sőt, ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy a már meglévő bútorzat, vagy egyéb építészeti elem grafikai mintázata is megjelenjen a tapétagrafikán. Például, egy art deco-s ablak, vagy ornamentika képi jelét is fel lehet használni a tapétagrafikában. Így egységes látványt lehet kialakítani az egész térben. Tulajdonképpel bármilyen tárgyból ki lehet indulni. Ez az előnye a személyre szabott tapétagrafikának, mert az adott térre, és csak oda jellemző formai készletből lehet kialakítani a mintázatot. Ez az a terület, ahol az előre gyártott tapétákkal fel lehet venni a versenyt. A technológiai lehetőségek mostanra rendkívül jó minőségű nyomatok előállítására képesek. A személyre szabottság, az egyediség megvalósítható kisebb felületen is, amire eddig nem volt lehetőség, mert nem volt hozzá meg az infrastrukturális háttér.

A különböző falfelületeken, üvegfelületeken, tolóajtókon megjelenő grafikák milyen eljárással készülnek? 
A tapétagrafikákat bármilyen felületre ki lehet nyomtatni. A leginkább használatos a vlies és a vinyl tapéta típus. Az utóbbit üvegfelületekre, tolóajtóra is lehet nyomtatni. Rotációs nyomdatechnikával készülnek. A digitális letapogatás után viszik fel a mintákat, mely fényképszerű pontossággal tudja a mintákat visszaadni. Fontos, hogy a nyomdának átadott digitális tapétagrafikám nagyon jó minőségű legyen, ezért vektorgrafikus számítógépes programokkal dolgozom.

Paál Zsuzsanna munkái megtalálhatók weboldalán.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tapéták, amikben a grafikai ábrázolás technikai háttere párosul az emberek iránti nyitottsággal

Tapéták, amikben a grafikai ábrázolás technikai háttere párosul az emberek iránti nyitottsággal

Így készülnek Paál Zsuzsanna tervezőművész egyedi tapétagrafikái.

Új utak az autonóm autózás világában

Új utak az autonóm autózás világában

A Mercedes designere, a MOME-ról indult Filczer Balázs beszél a kezdetekről és a mostani munkájáról.

Több mint 200 designer munkái a WAMP vásáron

Több mint 200 designer munkái a WAMP vásáron

Ötletes gyerekjátékok, igényes print termékek, hazai tervezők különleges ruhái a WAMP vásáron. 

Hirdetés