Hirdetés

És kik hozták létre? Magyar asztrofizikusok Hawaii-n: Beck Róbert és Szapudi István.

Hirdetés

A Hawaii Egyetemen kutató magyar asztrofizikusok mesterséges intelligencia segítségével létrehozták az univerzum eddig legnagyobb ismert 3D-s térképét. Beck Róbert és Szapudi István a korábbihoz képest kétszer olyan nagy térképet hoztak létre, amely pontosabb is elődjénél, így további felfedezések fontos kiindulópontja lehet. És még a letölthető 300 gigás adatbázishoz is mutatunk egy linket.

Ez még „csak” egy hagyományos kép a galaxisról – Fotó: Graham Holtshausen / Unsplash

Mesterséges Intelligencia segít létrehozni az eddigi legnagyobb 3D-s térképet az univerzumról. Az algoritmus hatalmas mennyiségű galaxist, csillagot és kvazárt osztályozott – írta a Thenextweb.

Az említett algoritmust a Hawaii Egyetem Mānoa Csillagászati ​​Intézetének (IfA) tudósai programozták. A csapat a Hawaii Egyetem Haleakalān lévő obszervatóriumának (Pan-STARRS) adataiból dolgozott, az algoritmust végleges objektumosztályozásokkal és -távolságokkal szolgáló spektroszkópiai mérésekkel „táplálták”, majd égi objektumok azonosítására tanították.

„A legkorszerűbb optimalizálási algoritmust használtuk – magyarázta Beck Róbert, a tanulmány vezető szerzője, az IfA korábbi kozmológiai posztdoktori kutatója. – A csaknem négymillió fényforrásból álló spektroszkópiai ’oktatókészlet’ segítségével megtanítottuk a neurális hálózatot, valamint a fényforrás típusok és galaxistávolságok előrejelzését, miközben korrigáltuk a Tejútredszer pora által okozott fényszennyezés torzító hatását.”

A csapat által elkészített új katalógus mérete kétszerese a korábbi legnagyobb univerzum-térképének. Azt a Sloan Digital Sky Survey (SDSS) készítette, és az ég egyharmadát fedi le, míg a mostani a háromnegyedét.

Az új térkép egy kisebb, előzetes változata már segített az univerzum legnagyobb hideg foltjának (egy hatalmas, titokzatosan üres területének) felfedezésében. „Az új, pontosabb és nagyobb fotometrikus vöröseltolódási katalógus számos új felfedezés kiindulópontja lesz” – jegyezte meg Szapudi István, a projekt vezetője a Hawaii Egyetem honlapján. Ken Chambers, az obszervatórium igazgatója pedig hozzátette: „ahogy a Pan-STARRS újabb és újabb adatokat gyűjt, a gépi tanulás segítségével egyre több és több információt kapunk a Föld-közeli objektumokról, a Naprendszerünkről és az univerzumunkról.”

Elég hihetetlenül hangzik, ám a teljes, 300 GB-os adatbázis letölthető táblázatos formában.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A történelem és a kortárs találkozása Portóban
  • 2019-09-11 11:00
  • Deco

A történelem és a kortárs találkozása Portóban

Egy kiadós portói séta után elmerenghetsz azon, milyen titkokat rejtenek a középkori falak. 

Nők a Bauhausban

Nők a Bauhausban

Ez volt az első oktatási intézmény, amelyet nyíltan látogathattak nők, ám a feltételek itt sem voltak egyenlőek.

Elindította szállodai üzletágát a WING

Elindította szállodai üzletágát a WING

A vállalat egyedülálló módon az ingatlanpiac minden szegmensében jelen van.

Hirdetés