1800-tól foglalja össze az ülőbútorok történetét a Vitra filmje.

Másfélórás filmet készített az „ülés történetéről” a Vitra. A Chair Times című film a cég kollekciója segítségével mutatja be az ülőbútorok történetét 1800-tól napjainkig, márpedig kevés alkalmasabb prezenter lehetne a Vitránál, amelynek saját designmúzeuma és laboratúriuma is van a németországi Weil am Rheinben.

A film egyfajta utazás a székek tengerén, amely 125 darabot mutat be a cég gyűjteményéből. A gyártási évek szerinti kronológiai sorrend megrajzolja az ülőbútorok történetét: egy 1807-es példánytól indul, majd különböző klasszikus darabokon át egészen a mai, a 3D-nyomtatóból frissen előkerült példányokig tart.

A filmben számos terület szakértői szerepelnek, olyan designerek, mint Hella Jongerius, Antonio Citterio és Ronan Bouroullec, de az építész David Chipperfield is megszólal, valamint a VDM igazgatója, Mateo Kries, a VDM kurátorai, illetve gyűjtők is. 

Az ülőbútorok történetén Rolf Fehlbaum, a Vitra emeritus elnöke kalauzol végig bennünket. Az ő szavait idézik a cikk elején is: „A székek fontos történtei műtárgyak. Képviselhetik egy bizonyos pillanat divatját és ethoszát, vagy egy korszakos elképzelést. Egyszerre festik meg a használójuk portréját, és tükrözik a gyártástechnológiát, amivel elkészültek.

Felismerhetsz és megérthetsz velük egy korszakot: a társadalmi struktúráit, anyagait, technikáit, és a divatját. Ki merem jelenteni, hogy egyetlen más hétköznapi tárgy sem ennyire sokoldalú.”

Heinz Bütler filmjét a HOOK Film & Kultur Produktion GmbH gyártotta, együttműködve a Vitra Design Múzeummal, 2018-ban. A 90 perces filmet ezen az oldalon tudjátok megnézni.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az újrahasznosított műanyagból készült szék, amelynek előállításához elég egy perc

Az újrahasznosított műanyagból készült szék, amelynek előállításához elég egy perc

Új szelek fújnak a formatervezés világában.

Egy hátra, kettő előre: így ülünk a jövőben a repülőgépeken?

Egy hátra, kettő előre: így ülünk a jövőben a repülőgépeken?

Egy olasz cég újragondolta a repülőgépek széksorait a társadalmi távolságtartás jegyében.

Komoly szakmai elismerés a Herman Miller legújabb termékének

Komoly szakmai elismerés a Herman Miller legújabb termékének

A Lino az egyik legjobb idei szék a Das Büro Magazin szerint. 

Hirdetés