Hirdetés

Félezer műtárgy került a felújított 3-as metróból a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe.

Hirdetés

A Közlekedési Múzeum szakemberei a BKV-val együttműködve bejárták a 3-as metró most lezárásra került állomásait: a Nyugati pályaudvar, a Deák tér és a Kálvin tér állomásokról összesen 41 ikonikus műtárgyat mentettek meg.

A Közlekedési Múzeum muzeológusai a felújítás kezdetétől válogatják az állomásokról kikerülő, közlekedéstörténeti szempontból értékes tárgyakat, köztük narancs- és citromsárga padokat, utastájékoztató táblákat, térképeket, fali kőburkolatokat, fém burkolatelemeket és gépészeti eszközöket – írta az MKKM.hu. A vonal felújítása során eddig összesen 510 műtárgy érkezett a gyűjteménybe,

ugyanakkor az egyik legkülönlegesebb, ikonikus alkotás szakszerű tisztítás után az eredeti helyszínén marad. Ez pedig nem más, mint João Rodrigues Vieira portugál képzőművész betűcsempékből álló műve a Deák téri állomáson.

„Történt nem sokkal a rendszerváltás után, hogy az Európai Kulturális Hónap keretében a BKV küldöttsége ellátogatott Budapest egyik testvérvárosába, Lisszabonba – emlékezik a történetre a Köztérkép honlap. – Az ottani tömegközlekedési vállalat a tárgyalások végén azt ajánlotta, hogy Budapestnek ajándékozna egy portugál festő által készített művet. Így került João Rodrigues Vieira csempemozaikja a Deák téri metróállomásra 1996-ban. Az állomást maga a művész választotta ki.”

Az egyik oldalon Petőfi Sándor, Ady Endre és József Attila portugálra fordított versei olvashatók, míg a másik oldalon Camoes, Césário és Pessoa portugál szerzők verseinek magyar fordítása látható.

„Amit a magyar kultúráról tudok, azt egy 1994-es budapesti látogatásomnak, illetve egy portugál költővel, Dr. Ernesto Rodriguessel kötött barátságomnak köszönhetem, aki néhány évig portugálul adott elő Budapesten, és akinek átfogó ismeretei vannak a magyar költészetről” – nyilatkozta egykor a 2009-ben elhunyt Vieira.

João Rodrigues Vieira műalkotása mellett számos egyéb objekt sorsa miatt izgulhatott a metrózó közönség, ám feleslegesen: a Közlekedési Múzeum szakemberei csak a felújítás legutóbbi szakaszában (a fent említett három belvárosi állomásról) 41 műtárgyat mentettek meg.

Vieira betűcsempéi és néhány más megmentett műtárgy:
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Véget ért a Hello Wood alkotótábora Argentínában

Véget ért a Hello Wood alkotótábora Argentínában

Az egy hetes tábor alatt a hallgatók a „learning by doing”, azaz csinálva tanulás módszertanát is megtapasztalhatták.

Mit tehet az építészet az egészségünkért?

Mit tehet az építészet az egészségünkért?

Pandemic Architecture néven nemzetközi ötletpályázatot hirdet az ARCHISEARCH.

Bélyeget készít Velence algáiból egy designer

Bélyeget készít Velence algáiból egy designer

Az algapapír ugyanolyan jól teljesít, mint a hagyományos. 

Hirdetés