Hirdetés

A természet szerelmesétől kezdve, a lázadón át a kísérletező építészig.

41 éves fennállásának történetében a negyedik alkalommal ítélték oda idén márciusban a Pritzker-díjat női építésznek, sőt egyszerre kettőnek. A zsűri indoklása alapján Yvonne Farrell és Shelley McNamara többek között az integritásért érdemelte ki a díjat, amely az épületeikben ugyanúgy megnyilvánul, mint az építészetük gyakorlásában. Ugyanakkor a nők szerepvállalása koránt sem előzmény nélküli az építészetben (sem), elég csak Elizabeth Dillerre vagy Zaha Hadidra gondolni.

De kezdjük csak az összeállítást Farrellékkel, és a Sotheby’s megállapításával, amely szerint „a nők nem a kivételt jelentik a főszabály alól az építészetben: évtizedek óta erőteljes hatást gyakorolnak a szakmára”. Farrell és McNamara a Grafton Architects társalapítói, amelyet 1978-ban hoztak létre.

Fotó: Pritzker Architecture PrizeA Bocconi Egyetem - Fotó: Wikipédia

Noha számos lakóépületet, kereskedelmi központot és középületet terveztek, elsősorban az oktatást szolgáló épületeikkel váltak ismertté. A nemzetközi hírnevet a milánói Bocconi Egyetem (2008) hozta meg a számukra, amely a World Architecture Festival fődíját is elnyerte. A két építész elsősorban a fenntartható tervezésre szakosodott, ahogy ők mondják, 

„minden, amit építészként teszünk, hatással van a Földre. Rendkívüli hatással vagyunk erre a törékeny bolygóra, éppen ezért óriási a felelősségünk, ahogy abban is, milyen széppé tudjuk tenni a világot. Ha elveszünk a természetből, adjunk is vissza.”

A továbbiakban mutatunk nektek kilenc olyan építészt, akik szintén megkerülhetetlenek a szakmájukban, innovatív látásmódjukkal és úttörő gondolataikkal sokat tettek azért, hogy a világunk úgy nézzen ki, ahogy adott esetben mi magunk is jónak tartanánk.

Elizabeth Diller

Fotó: FlickrBroad Museum - Fotó: The Broad

Elizabeth Diller a Diller Scofidio + Renfro építésziroda négy vezető építészének egyike, cége részt vett a High Line Park megtervezésében, és azóta is aktívan alakítja New York városképét, legutóbb a Museum of Modern Art felújításával. Diller elsősorban kulturális és civil projekteken dolgozik, a városok jövőjét szem előtt tartó gyakorlat áll alkotásainak középpontjában, jó példa erre a Los Angeles-i Broad Museum vagy a Zaryadye Park Moszkvában.

Dillert a Time Magazine 2018-ban a világ legbefolyásosabb építészének nevezte.

Raha Ashrafi

Fotó: Ashrafi & ZadAtlas Medical Office Building - Fotó: Farshid NasrAbadi

Raha Ashrafi a Teheránban és Portlandben is irodával bíró United Design Architects társalapítója, projektjeiben a funkció és a környezet mélyebb megértésére koncentrál, és nem riad vissza a kísérletezéstől sem.

Tervezett lakótornyot, kulturális központot, gondolkodásmódját a nagy víziók, a matematikai alapelvek és a geometria nagy mértékben befolyásolják.

A nagyszabású építészeti projektek mellett az UDA a tudományos kutatásokban is fontos szerepet tölt be. Ahogy egyszer Ashrafi elmondta, a jövő projektjeit tervezik, ilyen például a Hamedan Chamber of Commerce, amelyet várhatóan 2027-ben adnak majd át.

Kazuyo Sejima

Fotó: FlickrA Grace Farms kígyója - Fotó: Grace Farms

A tokiói Sejima a Nishizawa and Associates (SANAA) építésze, egyben a második nő a világon, aki megkapta a Pritzker-díjat. Számos projektben vett részt, beleértve a New Museum in New York-ot és a Louvre-t. Az egyik legismertebb munkája az Észak-Franciaországban található Louvre-Lens Museum, amely főleg az alkalmazott geometriával, áttetszőségével és a modern anyagok és formák felhasználásával vívta ki az elismerést.

A cég másik ismert projektje a Grace Farms, a Connecticut állambeli New Canaan kulturális és közösségi központja, amely egy folyó alakját veszi fel és így kúszik bele a tájba.  A projekt 2015-ben a Mies Crown Hall Americas Prize nyertese lett.

Tatiana Bilbao

Fotó: FlickrLos Terrenos - Fotó: Rory Gardiner

Tatiana Bilbao mindig a saját útját járta, nem ült fel a nemzetközi trendekre, talán ezért is nyerte el tavaly a Marcus-díjat.

Elmondása szerint utálja a fenntarthatóság szót, ez a szó minősít ugyanis egy bizonyos típusú építészetet, miközben a fenntarthatóságnak az élet természetes részének kellene lennie.

Munkáiban kiemelt szerep jut a tájképnek, akár természetbeli, akár városi tájképről van szó. Tervezett zarándokút menti struktúrákat, botanikus kertet, de olyan projektet is Mexikóváros félreeső részén, ahol egy fénysávban biztonságban sétálhatnak a nők. Bármit is mondjon a fenntarthatóságról, 2014-ben megnyerte az UNESCO Fenntartható Építészet díját.

Odile Decq

Fotó: WikipédiaFRAC Bretagne - Fotó: Studio Odile Decq

Ha már lázadó szellem, akkor itt van nekünk Odile Decq, aki 30 éves korában megalapította a Studio Odile Decq építészirodát, most, a hatvanas éveiben pedig főleg a francia építészeti élet felfrissítésére és az építészvilág nőtagjainak támogatására fordítja az idejét. Projektjei jól visszatükrözik Decq kissé különc természetét, elég csak ránézni a FRAC Bretagne művészeti múzeumra vagy a Banque Populaire de l’Ouest épületére.

Innovatív építészeti projektjei mellett 2014-ben megalapította a Confluence Institute for Innovation and Creative Strategies in Architecture építészeti iskolát.

Brigitte Shim

Fotó: YouTubeLake Kawagama Retreat - Fotó: Scott Norsworthy

A kanadai Brigitte Shim a Governor General Awards nyertese, valamint Shim-Sutcliffe Architects társalapítója.

Az építésziroda elsősorban lakóépületeiről híres, a torontói Integral House az egyik legjelentősebb és legismertebb alkotása.

A kissé csavart, ikonikus épületet függőleges üvegfalakkal és tölgyfalapokkal tervezték meg 2009-ben a matematikus és zenész James Stewart számára, azzal a fontos kikötéssel, hogy a belső térben legyen egy koncertterem. Az iroda jelenleg a torontói Ace Hotel tervezésén dolgozik.

Yasmeen Lari

Fotó: Metalocus Az Anguri Bagh szociális bérlakás projekt - Fotó: Archnet

Yasmeen Lari a szociális építészet kiemelkedő képviselője, aki több tízezer olyan embernek épített lakást és menedéket, akik földrengések és árvizek miatt kényszerültek elhagyni otthonaikat. 2016-ban övé lett a Fukuoka-díj, idén pedig a nagy presztízsű innovációs elismerés, a Jane Drew-díj, amellyel a nők építészethez való hozzájárulását díjazzák, fókuszban a diverzitással és az egyenlőséggel.

Lari fokozatosan haladt a monumentális épületek felől a szociális építészet irányába, 2003-ban az UNESCO tanácsadója lett,

tapasztalatait olyan régiókban hasznosítja, amelyeket természeti katasztrófák sújtanak, vagy fegyveres konfliktusok miatt válnak az emberek földönfutóvá és otthontalanná.

Zaha Hadid

Fotó: FlickrA Pheno múzeum Wolfsburgban - Fotó: Wikipédia

2016. március 31-én hunyt el korunk egyik legnépszerűbb építésze, Zaha Hadid, aki különös, saját természetet, saját ökoszisztémát alkotott.

Hadid elsőként lett a Pritzker-díj női díjazottja, a brit királyi építész akadémia (Royal Institute of British Architects, RIBA) Stirling-díjjal tüntette ki, 

illetve 2015-ben elsőként lett a RIBA aranyérem női díjazottja. A világ számos országában tervezett modern épületeket Hongkongtól Azerbajdzsánig, a wolfsburgi Phaeno múzeumtól egészen a 2012-es Londoni Olimpia úszóközpontjáig.

Frida Escobedo

Fotó: FlickrA La Tallera kulturális központ - Fotó: Rafael Gamo

Diplomáját a Harvard Egyetemen szerezte a Mexikóvárosban nevelkedő Frida Escobedo, szülővárosában 2006-ban alapította meg saját irodáját. Munkáinak középpontjában az a gondolat áll,

hogy a jó design nem attól függ, mennyire prémium minőségűek azok az anyagok, amelyekkel az épületeket megtervezik. 

Projektjei között szerepel a 2018-as Serpentine Pavilion installációja a londoni Kensington Gardens-ben, és a rácsos szerkezetű Mar Tirreno épület Mexikóvárosban. Escobedo egyfajta világító fény a jövőbe vezető úton: minden projektjébe igyekszik beilleszteni a fenntarthatóság és a közösség szempontjait.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egyéniség, mégis igazi csapatjátékos

Egyéniség, mégis igazi csapatjátékos

Interjú a Radius B+S vezető tervezőivel a Graphisoft Park South fejlesztéséről.

Családi ház Harsánylejtőn

Családi ház Harsánylejtőn

A kertből a ház alá befutó hasíték alkalmazásával olyan téri minőség alakul ki, amit ritkán láthatunk hazai épületeknél.

Amerikai építészek arcmaszkot készítenek az egészségügyi dolgozóknak

Amerikai építészek arcmaszkot készítenek az egészségügyi dolgozóknak

Négy nappal a csapat megalakulása után már meg is érkeztek az első készletek a kórházba.

Hirdetés