Hirdetés

Tervezés, kivitelezés, karbantartás

A nyári élmények nagy része a vízhez kapcsolódik, hiszen a kánikulában egy jót csobbanni, a medence partján napfürdőzni egyet jelent a felfrissüléssel, újjászületéssel, a közös élmények pedig összehozzák a családot és a barátokat. Akiknek saját medencéjük van, azoknak a nyaralás házhoz jön – hiszen a nap bármely szakában gondtalanul élvezhetik a víz nyújtotta kikapcsolódást. A medenceépítés azonban alapos előkészítést, gondos tervezést és precíz kivitelezést, valamint folyamatos karbantartást igénylő feladat, aminek részleteiről Dr. Borsos Attilát a Tó2 – Your Outdoor Living / Desjoyuax-medencék ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Dr. Borsos Attila, a Tó2 – Your Outdoor Living / Desjoyuax-medencék ügyvezető igazgatója

Milyen szempontok alapján válasszuk ki a medence számára ideális helyet, és melyek a legfontosabb előkészítési munkák?
A medence helyét érdemes úgy meghatározni, hogy lehetőleg déli vagy délkeleti fekvésű területen legyen, vagyis törekedjünk arra, hogy a lehető legtöbb napfény érje. Ügyeljünk arra is, hogy a kert fái és a lakóépület ne árnyékolják be a medencét. Lehetőleg ne ültessünk a közelében lombot és termést hullató fákat, valamint olyan növényeket, melyeknek erős gyökérzete későbbi növekedésük során kárt tehet a medence szerkezetében. Ideális, ha a medence szervesen kapcsolódik a teraszhoz, ezzel megnövelhetjük a kinti teret, és egyszerűbb lesz a medencét megközelíteni, használni. Bár a legjobb helyszín a sík terület, a lejtős terep sem kizáró ok. A sziklás talajjal szemben a homokos talaj a legkönnyebben megmunkálható, és a vízelvezető képessége is jó. Magas talajvíz esetén a vizet el kell vezetni. Fontos a helyi közművek pontos feltérképezése a medence telepítése előtt – szükség esetén gondoskodni kell áttelepítésükről – illetve elérhető távolságban áramforrást is kell biztosítani.

Milyen az ideális medence formája, mérete?
A ház stílusa alapvetően meghatározza az építendő medence megjelenését is. Praktikus szempontból a téglalap forma a legszerencsésebb, ám tervezéskor figyelembe kell venni, hogy kik fogják elsősorban használni a medencét, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hányan és jellemzően melyik korcsoport tagjai használják majd. A medence mérete természetesen függ a helyszín adottságaitól is, azt azonban jó tudni, hogy már egy 6 X 3 méteres medencében is egész kényelmesen lehet úszni. A medencéket általában 120 cm mélyre tervezik, ám kialakítható a medence egyes részein ettől eltérő, 150 cm-es mélység is.

Milyen technikával oldjuk mega vízforgatást, fűtést?
A Desjoyaux egyedülálló szabadalmánál a medence körül nem alkalmaznak csöveket, a víz kiszívása és visszaáramoltatása ugyanazon az oldalon történik, így a medencében lévő víz folyamatosan cirkulál. Sokkal hatékonyabbak a textilszűrők a hagyományos homokszűrőkkel szemben, tisztításuk nagyon egyszerű, alkalmazásuk nem igényel külön aknát, és nem kell a csatornahálózathoz sem csatlakoztatni. A víz forgatásáról egy speciális szivattyú gondoskodik. Fűtésre szolgál a gépészeti dobozba kötött elektromos fűtőtest, de elképzelhető napelemhez, napkollektorhoz vagy a kazánhoz csatlakoztatott megoldás is. A medence vizének fűtésével akár két hónappal is meghosszabbítható az átlagos fürdési szezon.

Kiknek ajánlható a medencevilágítás?
Aki teheti éljen ezzel a lehetőséggel. Csodás esztétikai élményt kínál, ráadásul használata lehetővé teszi, hogy akár este vagy éjszaka is használhassuk a medencét. Vannak cégek, mint például a Desjoyaux, melyek medencéikhez az alapfelszerelés részeként biztosítják a világítási funkciót is. Alternatívaként színváltós LED projektorok is beépíthetők, ezeket távirányító segítségével lehet működtetni. A Desjoyaux JD pilot konzolja alkalmazásával a lakásból is szabályozhatjuk a medence összes funkcióját: a lámpát, a szűrőt és a sóadagolót is.

Melyek a legfontosabb karbantartási, tisztítási munkák?
A medence víztisztító berendezésének szűrőjét – a víz szennyezettségétől függően – hetente egyszer vagy kétszer célszerű kitisztítani. A medence alján összegyűlő homokszemcséket a gépházhoz csatlakoztatott kéziporszívóval, vagy elektromos robottisztítóval lehet eltávolítani – ez utóbbi egy kétórás program keretében körbejár és összegyűjti a lerakódott szennyeződéseket. A mechanikusan elvégzett műveleteken túl szükséges a víz biológiai tisztításáról is gondoskodni. Mint ismeretes, a mikrobák és a baktériumok a klór hatására elpusztulnak, ezért heti mindössze egyetlen, a szűrőbe behelyezett klórtablettával megoldódható a probléma. A másik megoldás a sós víz technológián alapszik, ami nemcsak környezetbarát, hanem jóval kevésbé irritálja a bőrt is. Arra viszont figyelni kell, hogy ennél a meg- oldásnál nem lehet a medence folyamatosan letakarva. Fontos, hogy a medence falára rakodó, vízkő és napolaj okozta szennyeződéseket is rendszeresen eltávolítsuk.

Hogyan készüljünk fel a téli hónapokra, milyen lehetséges lefedési technikák alkalmazhatók?
A hideg beállta előtt a medencében található víz szintjét kevéssel a szkimmer (beszívó nyílás) alá kell vinni, és az algaképződés megakadályozása érdekében fényzáró fóliával kell az egész medencét letakarni. Mínuszok esetén, ha befagy a víz, a jégdarabok sérüléseket okozhatnak a medence falán, amit egy, a víz felszínén úszó, fagyálló bójasorral lehet megakadályozni. A medence vizét téli algaölővel kell kezelni, a kiszerelt szivattyút száraz, fagytól védett helyen kell átteleltetni. Többféle típusú medencefedési mód ismert: választhatók kifejezetten a téli időszakra valók, valamint négy évszakos modellek is, rolós illetve polikarbonátos kivitelben. A medence téli felkészítése 3-4 órát vesz igénybe.

Tovább a TÓ2 oldalára!


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Tudatos vásárlás: válassz jót, válassz egyszer
  • 2021-06-11 07:00
  • Deco

Tudatos vásárlás: válassz jót, válassz egyszer

A Tó2 projekt cégei odafigyelnek arra, hogy tartós, jó minőségű termékeik minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után. 

Pavilon az érzékeknek

Pavilon az érzékeknek

Természetesen fából...

Közösségi tér közös tervezésben

Közösségi tér közös tervezésben

A lakókkal és a kerületben dolgozókkal közösen tervezte meg új közterét a Józsefvárosi Önkormányzat, ahol központi szerepet kap a fenntarthatóság, a zöld területek növelése és a közösségi élet felvirágoztatása.

Hirdetés